Tura In Piatra Craiului

3 zile de vis in Piatra Craiului

De mult timp imi doream sa fac o tura foto in Piatra Craiului, desi stiam ca geanta foto o sa ma distruga. Ne-am rezervat o camera la Cabana Curmatura unde avea sa fie tabara de baza de unde urma sa facem cateva trasee usoare, avand in vedere ca nu mai suntem studenti, iar echipamentul foto era nemilos cu noi.

Am lasat masina la Fantana lui Botorog de unde pe banda galbena am pornit spre Poiana Zanoagei unde am intalnit doi turisti neozeelandezi veniti sa viziteze Craiul. Dupa vreo patru ore am ajuns la Cabana Curmatura care ne-a intampinat renovata,  ornata cu flori in buturugi de lemn si cu arome de placinta cu urda, mai ceva ca in povesti.

In prima zi am pornit spre Varful Ascutit prin Padinile Frumoase, un traseu destul de lung care ne-a consumat toate resursele pana la refugiu. Recompensa nu s-a lasat asteptata, am prins un superb apus de soare pe care l-am admirat alaturi de o pereche de americani veniti de peste ocean sa viziteze Romania.

Ne-am lasat cu greu convinsi sa incepem coborarea care se anunta la fel de lunga si evident mai grea, avand in vedere ca urma sa ne prinda nopatea pe traseu. Am pornit increzatori spre Saua Padinei Inchise tragand cu ochiul catre fabulosul apus de soare care mangaia crestele Fagarasului intr-o feerie de culori. De aici a inceput distractia, coborarea pe trseul Lehman fiind  o proba de acrobatie si concentrare care s-a incheiat cu o ora de traseu nocturn prin padure. Am rasuflat usurati la vederea cabanei unde era multa voie buna si evident aroma de placinta cu urda care ne-a tinut vointa treaza pana la iesirea din padure.

A doua zi ne-am trezit “usor” incordati si am hotarat sa facem un traseu lejer, de refacere. Am ales Piatra Mica, pana si numele era de bun augur. N-a fost tocmai floare la ureche, dar evident a fost frumos si am putut admira intraga creasta a Pietrei Craiului in toata splendoarea ei.

Mai aveam o zi asa ca am ales Varful Turnu, o tura scurta dar dificila, in care urcarea a fost mai mult catarare iar la coborarea ne-am bucurat din nou de traseul Lehman pe care cred ca si caprele il ocolesc.

Asa am petrecut 3 zile superbe in Crai, de unde ne-am intos plini de energie si cu cardurile incarcate cu amintiri de neuitat. Mai jos vedeti intreaga noastra aventura si sper sa puteti simti aceaisi bucurie pe care am trait-o noi acolo sus.

Aici vedeti intreaga aventura Share

5 Comments

 1. Mihaela

  Super, super album, frumoase peisaje care mi-au amintit de zilele petrecute in Piatra Craiului la Cabana Curmatura.

 2. Mihaela

  Super, super album, frumoase peisaje care-mi aduc aminte de zilele petrecute in Piatra Craiului la Cabana Curmatura.

 3. Tiberiu - Sibiu

  Pe peretii albi ai CRAIULUI, spalati de ploi si loviti de fulgere, stau lipite ca niste etichete virtuale, sufletele romanilor care au trecut pe aici.
  Este cel mai spectaculos masiv din Romania. O bijuterie…
  Candva, acolo, la Curmatura, l-am cunoscut Pe Lehman – cel care a dat numele traseului. Avea 90 de ani. Venise pe jos din Zarnesti, cu rucsacul in spate… Un singur indemn am pentru voi, care cititi:
  CRAIUL este un templu. Calcati-l cu evlavie si pastrati-l curat, pentru cei care vin dupa noi!

  • Alin Dobrin

   Tare mi-ar fi placut sa-l cunosc pe Lehman. L-am cunoscut in schimb pe Nae Popescu. Am avut privilegiul de a digitiza harti facute de mana lui timp in care i-am sorbit fiecare cuvintel.

   In tura de mai sus am avut neplacerea sa gasesc enorm de multe gunoaie chiar pe creasta, acolo unde te astepti mai putin. Chiar ma gandeam ce vor spune cei doi turisti din Washington cand siderati fiind de frumusetea locului vor da cu ochii de gunoaiele lasate in traseu?!

   Tara asta este o bijuterie, am putea face un templu din ea.

 4. RaduRr

  Wow!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *